Jak zrobić zdrowy i smaczny chleb z komosy ryżowej?

Zdrowa żywność nieustannie zyskuje na popularności, a samodzielnego wypiekania różnego rodzaju pieczywa podejmuje się coraz więcej osób. Chleb z komosy ryżowej to idealny sposób na to, by połączyć zdrowe odżywanie ze smakowitym wypiekiem, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. Jak upiec taki bochenek i jakie składniki będą do tego potrzebne? Podpowiadamy sprawdzony przepis!

Zdrowy i smaczny chleb z komosy ryżowej

Komosa ryżowa to roślina, która zawiera wiele składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nic dziwnego, że jest jedną z najwcześniej uprawianych roślin. Stanowi idealną alternatywę dla ziemniaków czy ryżu. Z komosy coraz częściej wypieka się również pieczywo. Nic dziwnego, biorąc pod uwagę jej pozytywne właściwości. A jest ich naprawdę sporo! To cenne źródło niemalże wszystkich minerałów. W jej składzie znaleźć można m.in. żelazo, potas, cynk, wapń, fosfor, magnez i selen. Nie brakuje tutaj również i witamin, jak np. witaminy B6.

Komosa ryżowa zawiera także cenne aminokwasy. Nie znajdziemy tu natomiast glutenu, co jest niezwykle istotne dla osób, borykających się z jego nietolerancją. Komosa ryżowa ma również wysoką zawartość białka, a przy tym niski indeks glikemiczny.

Komosa ryżowa na śniadanie lub w ciągu dnia obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega chorobom serca i zmniejsza stany zapalne. A to tylko część właściwości tej niezwykłej rośliny. Nic więc dziwnego, że pieczywo z komosy ryżowej staje się coraz bardziej popularne wśród osób, troszczących się o swoje zdrowie i sięgających po naturalne produkty w codziennej kuchni.

chleb z komosy ryżowej krok po kroku

Przepis na chleb z komosy ryżowej

Zanim przygotujemy zdrowy chleb z komosy, warto jeszcze odpowiedzieć na pytanie co to jest komosa ryżowa? Najprościej rzecz ujmując, jest to rodzaj pseudozboża. Co to oznacza w praktyce? Mianowicie to, że roślina ta wytwarza nasiona bogate w skrobię, choć nie jest zaliczana do zbóż. Komosa ryżowa inaczej bywa nazywana również ryżem peruwiańskim. Stosuje się tutaj także nazwę quinoa. Komosa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie do dziś jest nazywana matką zbóż i złotym ziarnem Inków.

Chlebek z komosy ryżowej to pieczywo, które wciąż zyskuje na popularności, stając się ciekawą smakowo, a przede wszystkim zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego chleba czy bułek. To również dobre rozwiązanie dla osób, które nie tolerują glutenu. Co ważne, jeśli chodzi o chleb z komosy ryżowej przepis będzie bardzo łatwy w wykonaniu, niezależnie od tego, po który sięgniemy. W sieci bowiem pojawia się coraz więcej sprawdzonych rozwiązań, a kuchnie Polaków coraz częściej wypełnia piękny zapach pieczywa, przygotowanego na bazie peruwiańskiego ryżu.

chleb z komosy ryżowej

Składniki na chleb z komosy ryżowej

Jak wiadomo, każdy chleb, również i ten który pieczony jest z komosy ryżowej, wymaga wcześniejszego przygotowania odpowiednich składników. Właściwości komosy ryżowej powodują, że tego rodzaju wypieki stają się coraz bardziej popularne. Dlatego z pewnością nikogo nie zdziwi fakt, gdy będąc w sklepie sięgniesz właśnie po ryż peruwiański. Chleb z komosy ryżowej wymaga również przygotowania płatków owsianych i ziaren sezamu. Pod ręką umieść również sól  morską, błonnik witalny i proszek do pieczenia. Smak pieczywa możesz wzbogacić także orzechami włoskimi i dowolnymi pestkami. Ostatnim podstawowym składnikiem będą również jajka. Ciekawym rozwiązaniem może być chleb z komosy ryżowej i kaszy gryczanej, do którego, poza gryką, można wrzucić również siemię lniane i sok z cytryny oraz nieco oleju dla rozluźnienia zwartej konsystencji.

Dlaczego warto piec chleb samodzielnie

Robimy chleb z komosy ryżowej krok po kroku

Chleb z komosy ryżowej nie jest trudny w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka kroków, by móc cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Co ważne, komosa ryżowa właściwości zdrowotne posiada dość liczne, dlatego też po przepis warto sięgać jak najczęściej. Zobacz więc, jak przygotować pieczywo z ryżu peruwiańskiego krok po kroku.

KROK 1 – Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Dzięki temu będzie on gotowy do użycia, gdy skończymy przygotowywać masę na chleb.

KROK 2 – Gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcją, zamieszczoną na opakowaniu. Aby upiec chlebek z komosy ryżowej, będziemy jej potrzebować ok. 350 g. Proporcje z wodą wynoszą 2:1.

KROK 3 – Po wystygnięciu komosy wrzucamy do niej wszystkie składniki z wyłączeniem włoskich orzechów. Wrzucamy więc szklankę płatków owsianych, pół łyżeczki soli morskiej, łyżeczkę proszku do pieczenia, po 2 łyżki sezamu i błonnika witalnego, 3 jajka oraz garść dowolnych pestek. Tak przygotowane składniki blendujemy na gładką masę.

KROK 4 – Teraz możemy już dodać orzechy, które wcześniej należy pokroić na mniejsze kawałki. Zamiast orzechów doskonale sprawdzą się również suszone śliwki.

KROK 5 – Tak przygotowaną masę wkładamy do foremki, którą umieszczamy w piekarniku.

KROK 6 – Nasz chleb z komosy ryżowej powinien być gotowy po ok. 40 minutach, choć należy go pozostawić w piekarniku aż do wystygnięcia. Smacznego!

Jak zrobić chleb z komosy ryżowej

Co można dodać do chlebka z komosy ryżowej?

Zdrowy chleb z komosy ryżowej będzie doskonale smakował z orzechami włoskimi lub suszonymi śliwkami. Wiele osób decyduje się również na dodanie do masy siemienia lnianego, charakteryzującego się także wieloma zdrowotnymi właściwościami. Ciekawym rozwiązaniem smakowym będzie z pewnością kasza gryczana. Warto sięgnąć po tą niepaloną, by wzmocnić doznania smakowe. Chlebek z komosy ryżowej smakuje doskonale z roślinnymi pastami, ale również i z wędzonym tofu.

Przepis na chleb z komosy ryżowej

Dlaczego warto piec chleb samodzielnie?

Pieczywo domowej roboty jest nie tylko dużo zdrowsze od tego, które dostępne jest na sklepowych półkach. To również produkt zdecydowanie lepszy w smaku. To my decydujemy, czym wzbogacimy jego walory smakowe, dodając ulubione pestki czy owoce. Jeśli nabierzesz już wprawy w przygotowywaniu masy, z pewnością nie będzie to dla Ciebie żadną trudnością. Twoją kuchnię wypełni natomiast wyjątkowy aromat, a chrupiąca skórka i doskonały smak z pewnością wynagrodzą  całą pracę, włożoną w przygotowanie własnego pieczywa.

Składniki na chleb z komosy

1 Reply to “Jak zrobić zdrowy i smaczny chleb z komosy ryżowej?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście − jedenaście =